Fra min PR hylde, 21 vigtige bøger

En af de vigtigste ting, som menneske er at læse, læse og læse (+ lytte) – og som det PR og kommunikations-menneske jeg er, kan det ikke anbefales nok, at læse. Det er inspirerende og kreativt indspark til arbejdet som PR menneske. Her har jeg samlet 21 bøger, som har haft stor betydning i mit virke og i min profession – personligt og som menneske.

Symposion

1. ”Symposion – Platon. Denne bog, jeg har læst allerflest gange i mit liv. Bogen er en filosofisk dialog om Kærligheden og tager sit udspring i Athen, hos tragediedigteren Agathon, hvor han har inviteret seks andre. Symposiet er et andendagsgilde som fejring af Agathons første plads i en digterkonkurrence. De skal hver især fortælle om kærligheden, eros, og i Sokrates, der selvfølgelig også er med, historie fotæller han om Diotima, der så ypperligt fortæller, hvordan vi alle stræber efter lykke og skønhed og det vi ikke har. Fantastisk bog. De andre historier er ligeså vældige. De syv deltagere i Symposion er; Faidros, sofist, Pausanias, lovkyndig, Eryksimachos, naturvidenskabelig, Aristophanes, komediedigter, Agathon, tragediedigter, Sokrates, filosof, Alkibiades, græsk politiker.
Soning
2. ”Soning”Ian McEwan. En kær kollega anbefalede mig at læse denne bog og jeg må sige, jeg blev betaget – fra allerførste sætning. ”Teaterstykket –som Briony selv havde lavet plakater og programmer og billetter til, ligesom hun også selv havde lavet billetkassen ved hjæp af en forsatsskærm, der var lagt ned på siden og beklædt indvendig med rødt crepepapir – havde det taget hende to dage at skrive, i en rus af inspiration, så hun både var gået glip af et morgenmåltid og en frokost.” McEwans sprog er betagende og berusende på en meget snedig måde. Han får draget sin læser ind i en spændning, en lurende spænding, der hele tiden stiger i styrke. En facinerende bog om at skrive og elske.

rosensnavn

3. ”Rosens navn” – Umberto Eco. En bog der ikke kan anbefales NOK. Da jeg var en grøn teenager, drømte jeg om, at kunne lukke mig selv inde i et bibliotek og suge al viden ud af bøgerne. Så jeg på den måde blev det klogeste menneske på jorden. Da jeg åbnede ”Rosens navn” fik jeg den følelse igen. En bog der syder af intensitet og opklarings arbejde, af en interessant og ny måde. Du bliver som læser draget mere og mere ind i denne historie, mens du bliver udfordret i stor stil. Roman om William af Baskerville og hans unge følgesvend Adso, der som ældre herre fortæller historien, tager læseren med på en rejse ind i det 14. århundredes klosterliv, kirkelige intriger og eksistentielle spørgsmål. William og Adso besøger et benediktinerkloster, der er berømt for sit bibliotek. Med biblioteket som omdrejningspunkt slår Eco på bevidstheden om, at alle bøger skrives på grundlag af andre bøger – handlingen er i både egentlig og overført forstand omgivet af et helt bibliotek af bøger.

detsande

4. ”Det sande, det gode og det skønne”Peter Thielst. I antikken var man enige om at filosofiens opgave var at indkredse det sande, det gode, og det skønne. Peter Thielst´s bog er en indføring i filosofi. Jeg har altid været fascineret af filosofi og oldtidskundskab. Derfor er denne bog en god måde, at komme ind i filosofien – og få afsæt til at fordybe sig i andre filosoffers værker. En bog jeg fra tid til anden hiver ned fra hylden.
kreativitet
5. ”Kreativitet” – Julia Cameron. Dette er en af mine bibler. Jeg lånte den af min gode veninde og efter første kapitel, måtte jeg ud og købe den selv. Jeg havde på det tidspunkt en kaffebar og jeg blev så betaget af denne bog, at jeg solgte den fra min butik. Det fik jeg en kundes venskab på. Sådan er verden så forunderlig. Bogen er et praktisk og filosofisk kursus for kunstnere og andre der ønsker at udforske og genfinde deres kreativitet og selvtillid. Lige siden har jeg skrevet mine morgensider og det er 10 år siden. Hver morgen skriver jeg tre A4 sider og jeg bruger det helt klart i mit arbejde.Så skriv, skriv og læs.
millennium
6. ”Millennium triologien” – Stieg Larsson. Jeg tror aldrig har jeg læs så meget på en forlænget weekend foråret 2009. jeg slugte dem lige i rap og var helt høj af spænding. Fra første kapitel, var jeg solgt – hele miljøet i journalistverden, opklaringsarbejdet, menneskerne og ikke mindst Lisbeth Salander satte sig lige i hjertekulen hos mig. Samtidig en samfundskritk af systemet, er genialt. Fantastisk sommerlæsning. Bøgerne er gode og jeg må sige, filmene lever op til dem. Dertil en sørgelig person-og familiehistorie var ærgerlig. Larsson´s bøger er en succes verden over.
kærlighed
7. ”Tegn til Kærlighed” – Jan Kjærstad. Første gang jeg læste Kjærstad var hans succesrige triologi om Tv manden Jonas Wergeland. Igen ud fra det jounalistiske miljø, der betagede mig. Selve personportrættet af Wergeland er fantastisk beskrevet. Bøgerne er som padoraæsker, der bliver foldet ud – historier i historier. Det er så flot. Jeg fik mod på mere Kjærstad og fandt ”Tegn til Kærlighed”. Magisk fortælling om hvilken kraft skrift og kærlighed har. Hovedpersonen er en ung kvinde, der er grafisk designer. Hun kommer ud for en ulykke og reddes af manden der bliver hendes store kærlighed. Manden har en fortryllende fortællerevne og kvinden beslutter sig for at skabe et skriftbillede, der vil få folk til at elske det, som skrives med denne skrift. Tror jeg vil læse den igen i sommer.

Ayaan2
8. ”Ayaan opbrud og oprør” – Ayaan Hirsi Ali. Jeg har altid været fascineret af mennesker, der gør en forskel og bryder ud af deres vante rammer. Ayaan Hirsi Ali´s selvbiografi er en rørende og betydningsfuld bog. Virkelig en bog at få forstand af og en fortælling langt fra vores beskyttede tilværelse. En fortælling om en kvinde, der ikke vil gifte sig med en udvalgt mand, en kvinde i et muslimsk samfund, der bryder ud og gør sig fri. Og den frihed har haft sin pris. Når først du har åbnet bogen, er den meget svær at lægge fra sig igen. Jeg læste den sommeren 2008 på en ferie i Italien, mit favorit feriested. Bogen stod i skærende kontrast til de idylliske bjergbyer, cypresser og toskansk stemning. Men det er en bog der rammer de kvindelige – og kulturelle værdier, der er så vigtige at kæmpe for. Og minder sin læser om, hvor mange kvinder der kæmper en vigtig kamp i denne verden.

skygge
9. ”Kast lys over skyggen” – Debbie Ford. En anden af mine selvudviklings bibler. Debbie Ford er afgjort en af mine favoritter og en vigtig kommunikator indenfor mit felt som coach. Sofia Manning og Tony Robbins er de andre. ”Kast lys over skyggen” er så afgjort en bog om skyggearbejde og hvordan du vokser som menneske, ved at favne alle dine skygger – lyse som mørke. I de egenskaber du ikke bryder dig om ved dig selv, ligger de største og vigtigste gaver og dit drive som menneske. Debbie Fords værktøjer virker. Jeg er uddannet af Debbie Ford som skyggecoach og blev færdig i 2010 og det er den bedste gave jeg nogensinde har givet mig selv. Jeg er vokset stort, og det kan måske lyde frelst. Men ikke desto mindre er det sandt. Min kamp er en medfødt sygdom og med Debbie Fords værktøjer, er den blevet accepteret og favnet mere end den nogensinde har været. Jeg har virkelig brugt mange kræfter på at skjule den. Citatet ”det du ikke kan leve med, lader dig ikke leve”, fik mig igang med hele denne process og til at komme videre. Jeg blev voksen.
sofiamanning
10.”Hvad venter du egentlig på?”– Sofia Manning. Kvinden der fik begrebet coaching til Danmark. En skøn kvinde. En modig kvinde. Faktisk var det Sofia Manning, der introducerede mig for Debbie Ford. Og det er jeg hende yderst taknemmelig for. Ligesom jeg er taknemmelig for, at jeg overhovedet fik mulighed for at tage Sofias coachuddannelse. Takket være min gode veninder. Jeg blev færdig som Lifecoach hos Sofia Manning i 2008. Sofia Mannings anden bog, den første hed ”Coaching”, ”Hvad venter du egentlig på?” handler om at blive venner med sin frygt. Istedet for at lade din frygt stoppe dig i at handle, så får du værktøjer til at blive ven med din frygt og hvordan du vender din frygt til personlig styrke. Du får konkrete værktøjer og en masse spørgsmål til at lave forandringer i dit liv.

obmichael

11. ”Mit år”– Ib Michael. Jeg elsker hans sporgblomster og den måde han nærmest voldtager sin læser med ord. ”Mit år” er en dagbog, hvor man følger Ib Michael rundt i verden – fra hans hellige skrivested Kikhavn til Kina, Thailand og Sydafrika. Og jeg holder rigtig meget af den måde Ib Michael i sit forfatterskab giver mere og noget ekstra. Noget at få forstand af. Jeg har læst meget af ham både gennembrudsromanen ”Kilroy Kilroy” og ”Vaniliepige” triologien. Jeg vokser altid som menneske af hans bøger. Og det elsker jeg.

teidenblåsofa
12. ”Te i den blå sofa” – Natasha Illum Berg. Dette er en af mine poetiske årer. Bogen fik jeg af en kær veninde, Heidi Korsgaard, da jeg var midt i et ulykkeligt kærlighedsforhold. Jeg blev tryllebundet af denne fortælling, der er en lang kærlighedserklæring til, hovedpersonen Anoushka, manden i hendes liv. En stærk kærlighedshistorie om den store kærlighed, der ramte mig. Anoushkas elskede der bliver skudt ned foran hendes hjem. Bogen er bygget op som brev, Anoushka sender til sin elskede. Natasha Illum Berg har siden fascineret mig med sit mod og virke i en total mandsdomineret verden, som storvildsjæger. At Natasha Illum Berg også er udstyret med en poetisk pen er en gave. Hun skriver så skønt, at jeg begrejstres kreativt. Når jeg sidder og kæmper med en tekst og ikke kan komme videre, så hiver jeg denne bog ned fra hylden eller hendes første bog”Floder af rød jord” – efter kort tid er jeg fyldt med kreativ energi. Og kan skrive igen.

dante
13. ”Den guddommelige komedie – Dante. På flere planer er denne bog historisk. Den første roman i Europa med en jeg fortæller. Den første bog, der ikke var skrevet på latin, som var datidens sprog, da Dante skrev ”Den gudommelig komedie”, den blev skrevet på Italiensk. Altså var det en bog til folket og ikke eliten. Unik. Dantes digt er fantastisk. En rejse til det hinsidige. Fortællingen om hans rejse foregår i året 1300, hvor han gennemrejser de tre dødriger med tre forskellige guider. Bogen er inddelt i 3 dele; Helvede, Skærsilden og Paradiset. Det er en utrolig bog. De billeder på nethinden, hans ord giver er helt i særklasse. For en del år siden læste jeg en interessant artikel, der handlede om, hvor meget tabt der går af Dantes oprindelige sprog i oversættelserne. Man mener den aldrig vil blive oversat så tæt på Dantes originalsprog nogensinde. Trods alt er den værd at give sig i kast med.

Blixen
14. ”Syv fantastiske fortællinger” Karen Blixen. Hele Karen Blixens personlighed har altid fascineret mig. Stolt, modig og elegant. I hele sit væsen en kvinde der var forud sin tid og udstyret med en fantasi og et sprog, der er dejligt at dykke ned i. ”Syv fantastiske fortællinger” er om så fundamentale emner som mennsket og det skæbne, forholdet mellem mandligt og kvindeligt, mellem livet og kunsten. Også en bog, jeg som menneske vokser af.

brøgger
15. ”Jeg ser den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe?”Suzanne Brøgger. Endnu en stærk kvinde med stort K. Samt K for klog. Jeg har læst mange af Brøggers bøger, men jeg er sælig betaget af denne her bog fordi den i alt sin pragt har en samfundskritik, der er ret ironisk beskrevet. Fru Z skriver breve til Prinsen af Mogadonien om rigets tilstand. Den er absolut ikke god. Ånd, dannelse, sprog og humanisme skranter. Kunst og demokrati har trange kår. Landet sover. Fru Z har sat sig for, at vække det. Det er tiltrængt.

spisbedelsk
16. ”Spis, bed, elsk” – Elizabeth Gilbert. ForfatterenElizabeth Gilbert har gjort det, som mange journalister drømmer om – at tage et års orlov, skrive om sin orlov og samtidig tjene penge, spise skøn mad, meditere sig frem til større selvindsigt og ende året med at møde Manden i sit liv. Jeg læste bogen sidste sommer og blev grebet af mit fags rige muligheder, det tæller at rejse, skrive om det og tjene penge. Tilmed i selvudviklingens ånd. Betagende.
4timer
17. ”4 timers arbejdsuge – Timothy Ferris. Første gang jeg stødte på denne bog, var på en workshop med Mette Holbæk, om at skrive en bog. Mette Holbæk brugte titlen til at demonstrere , hvordan gode bogtitler sælger. Bogen er tilmed dejlig og handler om at gøre sig fri af den konventionelle tænkning i at gå på arbejdet fra 9-17, på et kontor et sted i byen, men derimod at have hele verden som din arbejdsplads. Samtidig med du dyrker dine interesser, passer dine kunder og din forretning. Lev hvor du vil og bliv rig på en ny måde. Hvordan du ved at vælge fra, maksimere, fokusere, globalisere og systematisere dit arbejdsliv kan opnå den personlige og øknomiske frihed, du drømmer. Fascinerende og absolut en bog, der er værd at læse. Den har ydet mig flere vitaminer til min drøm, om at bo ude i verden 5 måneder om året nov-april, holde små to måneders ferie og arbejde i resten – komme hjem til Dk i den bedste og smukkeste årstid; forår, sommer og efterår. Omend utopisk eller ?

Dagen
18. ”Ingen kender dagen” – Mads Brügger & Nikalaj Thomassen. Jeg var høj, begrejstret og temmelig betaget af Danmarks nye avis DAGEN. Hold fast hvor var det modigt. I henved 50 år var der ikke udkommet en ny avis i andedammen. DAGEN skulle bringe dansk dagspresse og journalistikken ind i det 2100 århundrede. Jeg købte den fra dag 1. Den var en fast del af det læsestof i min lille kaffebar KaffeZinet, tilbød de kaffedrikkende kunder, ude på Frederiksberg, i de føste år af millennium. Excentrikere har på mange måder fascineret mig. Mest i sammenhængen hvordan de begår sig i et samfunds regler og love. Peter Linck var dælme modig og jeg skal være ærlig at sige, HOLD OP, hvor ærgerligt at det skulle sejle så meget i sænk. Det var et modigt og tiltrængt tiltag. Journalisterne Mads Brügger og Nikolaj Thomassen har beskrevet i denne bog hvad der gik galt og hele processen fra fødsel til død for DAGEN. Et af århundredes første store erhvervsskandaler.

mikkelhvid

19. ”Fascinerende fortælling – Mikkel Hvid. En arbejdsbog af de vigtige, for mig. Den journalistiske feature. Mikkel Hvid er en formidabel journalistisk formidler. Hans ord og pen inspirerer mig i mit daglige arbejde. Mikkel Hvid underviser på Danmarks Journalistshøjskole DJH, hvor jeg er blevet undervist af ham. Han kan om nogen ruske op i dit sprog. Det er yderst vigtigt som skrivende.

Hemmingway

20. ”Der er ingen ende på Paris”Ernest Hemmingway. Som journalist og PR person kan du ikke komme udenom Hemmingway. Han havde en særlig stil og er altid inspirerende. Bogen er baseret på notater fra Hemmingways ungdomsår i Paris (i 1920érne), som nygift korrespondent startede sin litterære karriere. I bogen er der anekdoter om nogle af kollegaerne Gertrude Stein, James Joyce og Scott Fitzgerald. ”Solen gik sin gang” er et andet skønt værk fra Hemmingway, der er værd at læse. Når du læser Hemmingway får du demonstreret sprog og tekstbehandling der er givtige skrivetips.

hærværk

21. ”Hærværk – Tom Kristensen. En af impressionismens stormestere i sprogblomster. En betagende bog, der har betydet meget for mit virke som skrivende. Det er en bog der fortæller om et menneskes deroute. Værket er obligatorisk i undervisnings øjemed, ikke desto mindre er det en vigtig bog, som jeg så fornøjeligt blev mindet om for lidt mere end et halvt år siden. Der tog skuespiller Jesper Lohmann kontakt til mig, fordi han var i gang med en Tom Kristensen forestilling ”Sange fra en fribytter”, og skulle bruge en >PR person. Det var særligt dejligt at dykke ned i Kristensens forfatterskab og person igen. Tak Lohmann.


Når alt dette er skrevet, så er der altid rigtig mange flere bøger, der kunne være med på listen. James Joyce, Simone de Beauvoir, Satre, Gabriel Garcia Marquez, Pablo Neruda, Homer, Thomas Boberg, Karl Ove Knausgaard, Paul Auster, Tony Morrison, John Irwing, Jonathan Franzen, Pia Tafdrup, Mette Moestrup, Puk Elgårds rørende portræt af ”Ellen” og et hav af andre. Måske du har nogle at tilføje? Kom gerne med flere forslag og kommentarer.

bøger

PS: Åh, jeg kunne være lukket inde på et bibliotek en hel vinter. Fem måneders konstant læsning – og komme ud til foråret, sommeren og efterårets fantastiske lys, farver og dufte, som et klogt, oplyst og inspireret menneske. C´est la vie.

By | 2012-11-08T07:21:37+00:00 maj 28th, 2012|Uncategorized|0 Comments