Skab motivation i dit arbejdsliv

Saml dine sejre – før en arbejdsdagbog.
Motivation i arbejdslivet er et must. Både som ansat og som virksomhedsleder. Vi bruger størsteparten af vores tid på arbejdet, derfor er motivation og tilfredshed vigtige parametre.
Professor ved Harvard Business School Teresa Amabile har sammen med psykolog Steven Kramer skrevet en bog om netop, at finde motivationen i arbejdslivet, der hedder Progress Princip. Her skriver de om, hvordan man med få enkle redskaber kan forfølge de små sejre i arbejdslivet, der fører til motivation af store bedrifter eller resultater. Nøglen til et positivt og motiverende arbejdsliv er, at føre en arbejdsdagbog.
dagbog
1. Fasthold dine fremskridt, der kan være gået tabt i en travl hverdag, fejrer de små sejre.
Selv på tilsyneladende uproduktive dage, kan du næsten altid finde én ting, du har gjort et fremskridt med. Bemærk det. Fejre det. Skriv det ned i din arbejdsdagbog ”Dette er den bedste måde at udnytte dine fremskridt,” siger professor Teresa Amabile. Næste skridt er, at få følelsen af beundringsværdighed over sine fremskridt, så bevidsheden er opmærksom på dette. Et godt spørgsmål, at stille sig selv kan være ”Hvad fik du gjort i dag?” Brug et øjeblik på at reflektere over spørgsmålet, og gør dig for vane at fokusere på de fremskridt du har lavet.
2. Planlæg næste skridt, tænk tingene igennem og overvind modgang
Arbejdsdagbogen kan også bruges til at beskrive modgang og hvad årsagerne til dette kan være. På den måde kan du skabe en handlingsplan, hvis et lignede problem dukker op igen. Bogen Progress Princip tilskynder til at tage ved lære af negative erfaringer, og tæller som værdifulde lektioner frem mod dine fremskridt. På den måde får du drejet de negative til positive fremskridt. ved at føre en daglig arbejdsdagbog kan du gå tilbage og se hvilke beslutninger, handlinger og bestræbelser, der førte til tilbageslag. Kort sagt kan du lokalisere, hvor tingene begyndte at gå galt. På den måde kan du skabe en handlingsplan, så samme problem ikke dukker op igen. Du kan se, hvordan du overvandt forhindringerne.
3. Giv næring til din personlige vækst og arbejd dig gennem vanskelige begivenheder
Professor Teresa Amabile holdt en konference via 99U og her fortæller hun om en ingeniør, der oplevede massefyringer på sin arbejdsplads. Ingeniøren kæmpede desuden med stress af at se sit teams medarbejdere blive afskediget og hendes egen usikkerhed om fremtiden. Ingeniøren vendte sig til sin arbejdsdagbog og centrerede sine tanker. Hun erkendte, at fordi hun ikke havde kontrol over sin stilling i virksomheden, ville hun i stedet koncentrere sig om den ene ting hun havde kontrol over – sit arbejde. Ved at føre en arbejdsdagbog, handler det om dig, det er ikke et opgavespecifikt eller et projektorienteret redskab. Det handler om dine fremskridt og ikke om en bestemt indsats. På den måde kan du have mulighed for at fokusere på dit arbejde og genvinde en kontrol, hvis der er ubehagelige oplevelser på arbejdspladsen.
4. Spot mønstre i dine reaktioner og adfærd. Identificer dine største styrker og svagheder
I bogen Progress Princip anbefaler professor Teresa Amabile, at du spørger dig selv i slutningen af hver måned ”Bemærker jeg gentagne tendenser? Hvad er konsekvenserne?” Amabile beskriver hvordan forskningen mellem deltagerne, i bogen, viste at de ville ændre deres adfærdsmønstre , netop baseret på uberettigede og ukonstruktive adfærdsmønstre, som de opdagede ved at kigge tilbage i deres arbejdsdagbog.
Uhensigtsmæssige adfærdsmønstre er nemme at få øje på, ved at kigge tilbage i din arbejdsdagbog, hvad enten du skriver i en notesbog, i hånden, eller et værktøj på nettet eller computeren. Det giver dig et overblik på strømmen af dit indre arbejdsliv, dag for dag, uge for uge, måned for måned.
5. Find tålmodighed
En effektiv bonus ved at føre arbejdsdagbog, og fejre dine fremskridt, er at det kan hjælpe dig med at finde tålmodighed. Hvorfor? Fordi du altid kan se tilbage og se hvordan du holdt ud og overlevede meget værre dage. Ved daglig at føre en arbejdsdagbog, kan du over tid se, at der ikke har været nogen uproduktive dage. Du har hver dag skrevet ned, hvad du har fået gjort i dag. Selv på de værste dage har du opnået resultater der er værd at bemærke. Der er altid noget i dine tidligere arbejdsdage at være stolt over, som bidrog til gode resultater, der kom til dig senere.

I sin konference på 99U giver Amabile et tip til, at du bruger 15 min. før du går fra arbejdspladsen, til at føre arbejds dagbog. Det kan også være om morgen, før du starter arbejdet. Tidspunktet er underordnet, blot at du fører en daglig arbejdsdagbog – og gør du det, så finder du mængder af vigtig information og motivation til dit arbejdsliv.

Jeg har selv ført dagbog i 12 år. Jeg skriver hver morgen og det er der kommet rigtig mange gode idéer ud af, og mønstre, som jeg har erkendt og ændret. Jeg kan ikke anbefale dig nok, at skrive dagbog.


Et tip: Lav en “succes-krukke” og når du har noget at fejre, så skriv det ned på en lap papir og læg det i krukken. Når året er omme kan du læse om alle dine fejringer og fremskridt.

By | 2014-11-12T11:44:38+00:00 februar 1st, 2014|Coaching|Kommentarer lukket til Skab motivation i dit arbejdsliv