Skab dig et mål for 2018

Året 2017 nærmer sig snart sin afslutning. Om lidt er det december og julemåned med mange sociale arrangementer, julefrokoster, gaveindkøb, julepyntning og juleaften. Bang så det nytår i champagnebrusets hav af skåle.

Hvor tilfreds er du med livet?

Mange mennesker styrter afsted i hamsterhjulet og stopper sjældent op. ”Hold op hvor tiden går hurtigt”, er en fast replik de fleste har, når de taler sammen.  Og tiden løber stærkt. Især, hvis du lever meget udefra og ind. Og hvad mener jeg så med det?

Hvis du lader andre styre din tid, bruge din tid eller du er afhængig af få andre menneskers anerkendelser og meninger om, hvad du skal gøre i dit liv, og du galoperer af sted på andres dramaer – så lever du meget udefra og ind. Selvfølgelig ved jeg godt, at børn og familie optager din tid, og det er netop den gode tid, men dem vi bruger mindst tid på, viser studier indenfor psykologien.

Det jeg vil frem til er, at det er nødvendigt, at skabe et rum for dig selv, hvor du kan tjekke ind om du lever efter dine værdier og finde ud af, hvilket mål for året, der er vigtigt.

Men hvorfor skal du have et mål?

Fordi mål sætter dig i stand til; sætte din egen dagsorden, at leve efter dine egne værdier, sætte vigtige skridt og handlinger i vej hen mod målet, lytte til dig selv, finde ud af hvad der er rigtigt for dig og familien, i det hele taget finde ud af hvad der er vigtigt for dig.

Stresseksperter har fundet ud af, at jo mere travlt du har, jo mere er du tilbøjelig til at påføre dig standarder udefra og det vil sige løbe stærkere efter andres værdier og ønsker. Men husk på, at vi mennesker ikke kan klare alt, vi er sårbare væsner.

Derfor kan det være vigtigt, at stoppe op og trække sig lidt tilbage og finde ud af, hvad målet for 2018 skal være? Hvilke personlige værdier skal der justeres på? Hvad er dine drømme og handler du på dem? Og hvad har virket i 2017, som du gerne vil have mere af i 2018?

Hvert år ved denne tid tjekker jeg ind med mig selv og lægger en plan for det kommende år. Hvad skal mit mål og min vision for året være? I sådan en plan tager jeg ofte udgangspunkt i og bruger et populært coachingværktøj – Livshjulet.

Livshjulet er blevet brugt i årtusinder indenfor konstruktiv tænkning og kan dateres tilbage til den tidlige Buddhisme, måske endda tidligere. I den buddhistiske lære er Livshjulet essensen og billederne fremstiller Karma – loven om årsag og virkning. Det er op til os selv at påvirke karma ved vores valg i hverdagen. Opfindelsen og brugen af Livshjulet til at fremme personlig og professionel udvikling strækker sig langt ud over Livshjulet selv. Derfor er Livshjulet blevet et meget vigtigt og populært coachingværktøj.

Livshjulet er inddelt i 8 tragtlignede felter, der hver repræsenterer vigtige livsområder. Som regel; Parforhold og seksualitet, relationer, personlig udvikling, økonomi, sundhed, karriere/arbejde, fysiske rammer og fritid og sjov. Men du kan også tilføje andre områder, du finder vigtigere eller specificere områderne, så de passer til dig og hvad der er omdrejningspunktet i dit liv. For eksempel kan parforhold og seksualitet ændres til kærlighed.

Jeg vil gerne invitere dig til at være med på en lille øvelse. Vil du det?

  1. Download det blanke Livshjul og print det ud. Du kan også selv tegne et. Find gerne nogle farver frem, eller brug blyant, kuglepen eller tusch. Skriv de områder, der er vigtige i dit liv og brug gerne de ovennævnte eksempler jeg har skrevet, rundt om hjulet og ud fra hver tragtlignende felt. Som vist på tegningen.
  2. Udfyld hjulet ved at spørge dig selv: Hvor tilfreds er jeg med det pågældende livsområde på en skala fra 0-10? Hvor 0, det inderste i feltet, er det laveste og 10, det yderste, er det højeste. Tænk ikke for meget over dit svar, men sæt et tal eller en bue i området, som du føler passer til din score i området.
  3. Lav samme øvelse i alle områder.
  4. Spørg derefter dig selv: Hvordan ser Livshjulet ud i forhold til, hvor jeg gerne vil være? Eller som afspejler mine ønsker, drømme og mål? Hvilke områder kræver en indsats? Er der områder, som stjæler mere tid end andre?
  5. Udfyld nu et nyt Livshjul, hvor du nu marker, hvor du gerne vil være om et halvt eller et helt år?
  6. Spørg nu dig selv: Hvordan får jeg dette område op på en 10´er? Hvilke mål skal du sætte dig? Hvad skal du gøre?
  7. Nu skal du lave en plan. Vælg et – to områder, som du vil forbedre. Mere skal du ikke fokuserer på. Det er ikke meningen, at alle felter skal være i 10, for så går du ned med stress, men der skal være balance og harmoni i hjulet. Det kan være din karriere kører på skinner og du har en god løn, som du er tilfreds med, men at det er parforholdet halter og kommunikationen mest går op i praktik. Så kunne du sætte ind der. Sæt mål op for, hvad du helt konkret kan gøre, også de små delmål, hvordan du kan forbedre de områder du vælger.
  8. Gør dine mål; Specifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbestemte. Det vigtigt, at du ikke sætter urealistiske mål, for på den måde realiserer du dem aldrig, fordi du bliver træt inden du nærmest kommer i gang.
  9. Sæt gerne din plan og livshjulet op et sted du ser det hver dag, eller læg ind i din kalender, for eksempel hver uge, at tjekke ind med dig selv og om du er på vej mod målet eller du begynder at bevæge dig væk fra målet.

Rigtig god fornøjelse med din plan for 2018.

Har du brug for hjælp, kan du kontakte mig her.

Tip: Udfyld gerne Livshjulet med din partner, hvis I har nye drømme og behov for familien.

By | 2017-11-10T11:44:34+00:00 november 9th, 2017|Coaching, Personligt|0 Comments

Leave A Comment