Derfor er hunden menneskets bedste ven

På dette her tidspunkt, for syv år siden, var jeg i fuld gang med eksamen til Debbie Fords skyggecoach uddannelse, som jeg havde brugt hele 2010 på at uddanne mig til. Det er nok, en af de bedste gaver, jeg har givet mig selv. Virkelig. I den forbindelse havde jeg bestemt mig for, at udfordrer mig selv i det nye år med noget jeg aldrig havde prøvet før, men ikke lige det jeg havde tænkt. For der skete en markant begivenhed på den anden side af det nye år, som slog benene alvorligt væk under mig. Min mor døde i starten af januar 2011. Det var en mavepuster af et slag. Men efter de første svære og sorgfulde måneder af 2011, begyndte udfordringen at materialiserer sig for mig.

I august, på vej til koncert med George Michael, drejede jeg fra ved Sorø og kørte et stykke ud over landet, hvor jeg kom til en lille by. Lige ved siden af kirken lå et charmerende bondehus med store udendørs omgivelser og bagved en hundegård med livlige små hundehvalpe, der kun var seks uger gamle. En lille blød tricolour Cavalier King Charles hvalp var helt rolig, da hun kom over i min hånd. Jeg duftede til hende og hun begyndte at kravle op mod min hals og lå der længe. Hende skulle det være, ingen tvivl om det.

Og alligevel var jeg i tvivl, da jeg kørte på motorvej igen mod Storebæltsbroen. Giv mig et tegn, tænkte jeg, om det var et rigtigt valg. Og lige som jeg havde betalt og begyndte at køre over broen, formede der sig en hundelignende sky på den blå eftermiddags himmel, på vej mod Jylland. Jeg kunne næsten ikke tro mine egne øjne, men det var præcis det, der skete.

Egentlig har jeg aldrig set mig selv som hundeejer, og havde også de vildeste tanker om, hvorfor jeg IKKE kunne have en hund. Men ikke desto mindre, så kørte jeg ned over landet i september og hentede hende, otte uger gammel, sammen med min venindes datter, som var jublende glad på mine vegne over, at jeg endelig skulle have en hund.

Det er endnu en af de bedste gaver jeg har givet mig selv.

En hund er noget af det sødeste og loyale, men der er også et stort ansvar i at opdrage en hund, der fra start af, skal mærke hvem der bestemmer. Derfor er træning med en hund meget vigtigt, som senere hen bliver en enorm gave, for al den tid du har investeret i den.  Hunden er menneskets bedste ven, er ofte sagt med et lille skævt smil, men ikke desto mindre er det præcis, hvad den er.

Her er 11 grunde til hvorfor:

Hunden glemmer aldrig fordelene ved at have dig
På grund af hundens langtidshukommelse, glemmer den aldrig første gang du mødte den og hvor god en ven du er.

Den anklager dig ikke for dine synder og bruger dem mod dig
Hunde vil aldrig bruge dine fejl mod dig. Den simple årsag er, at hunden har en forfærdelig korttidshukommelse. Blot et par minutter efter du har irettesat den, redt knuder ud af pelsen eller boret dens snude ned i tis, hvor den absolut ikke må tisse. Og det kan være en stor fordel i træning og i perioden med at gøre hunden renlig. For det gjorde helt ondt på mig, når jeg skulle vise, at hun ikke måtte tisse på gulvet, så har hunden glemt det kort tid efter. Det er også derfor man siger, at du skal tage hunden i den uhensigtsmæssig gerning straks – det duer ikke, hvis der er gået flere timer siden synden er gjort og du skælder ud på den. For den ved ikke hvad du skælder ud over. Den kan ikke huske det. Faktisk er det også derfor alle hunde-kenneler anbefaler at du er hjemme de første tre-fire uger, når du anskaffer dig en hund og ikke får den fra den ene dag til den anden i en hård arbejds-periode. Det vil kun gøre hunden forvirret. Den har jo lige forladt sin mors varme pels og sine søskenes livlige lege. Og så bliver den først frustreret og måske får den dårlige vaner i ensomhedens ulidelige trommerum og med at æde sig gennem sko, sofaer og paneler. En hund har brug for afretning.

Den vil altid passe på dig
Hundens uophørlige gøen, hver gang en fremmed passerer, kan være irriterende, men det er kun fordi de er gode beskyttere. Deres ekstreme loyalitet kan forsikre dig om, at ingen vil såre dig, så længe de er omkring.

Hunden er den perfekte stress-knuser
Er der noget så dejligt, at blive modtaget med en logrende hale og en ivrig velkomst, når du træder ind af døren? Der er intet, som den måde en hund udtrykker sin glæde på, for at se dig, i det øjeblik du træder ind af døren. Det eliminerer alskens dilemmaer, problematikker og en dårlig dag på jobbet med et splitsekund. Også selvom du har mest lyst til at slappe af, efter en anstrengende dag på jobbet. På med hundesnoren og ud i naturen, det er noget af det mest afstressende. Frisk luft og motion, har både du og hunden godt, efter en lang dag.

Den får dig til at være nærværende
En hund kræver fysisk kontakt og motion. Prøv at bruge fem minutter på at kigge din hund ind i øjnene, samtidig med at du kæler med den. Dit nærvær opstår med det samme. Hunden er et nærværende væsen. Og får dig straks til også at være det.

Den vil altid lege
Knitrende emballage, lækre godbidder og tøjbamsen får min hund ud af søvnen og straks i humør til at lege eller træne. Min hund er skøn at lege med og får mit indre barn i fuld flor, og latteren til at trille. Det er også nærvær.

Den hjælper med at møde nye mennesker
Min hund har fået mig til at møde andre mennesker, som jeg aldrig ville have talt med, hvis jeg ikke havde min hund. Og det er ganske vist. Hundeejere har et helt særligt sprog. Enten så hilser hundene blot på hinanden, eller også taler hundeejeren på hundens vegne om den vil hilse eller ej, om den er i humør og hvordan min hund opfører sig, eller også taler de voksne sammen og lader hundene om deres; snusen, afvisning eller leg. Jeg er den sidste af kategorierne. Og jeg har mødt nogle interessante mennesker og deres livshistorier, som jeg ikke vil være foruden. Fordi det fortæller så meget om mennesker i vores samfund, fra den analoge verden, fra levet liv, kloge mennesker med anderledes syn på verden og som ikke lige indbød til den slags samtale.

Den sympatiserer med dig
Hunde ved når du føler dig trist, ked af det eller er glad. De efterligner sit kropssprog, fordi det er det vigtigste for en hund, det er kropssprog. Det er hundens sprog. Når din hund mærker du er ked af det, vil den se på dig med omsorgsfulde øjne, straks snuse til dine øjne, fordi de holder af salte tårer. Og de vil til enhver tid komme med deres pote som trøst. Når de fornemmer du er vred på nogen eller noget, vil de stå parat til at knurre, passe på dig og gå til angreb om nødvendigt.

Den får de største problemer til at virke små
Ikke at hunde kan tilbyde løsninger på dine problemer (selv om det er muligt!), Men når de er omkring, ser det ud til, at nogle af dine største problemer straks bliver ubetydelige. Igen er hunde de største stress-knusere, og den positive energi de udstråler, har en måde, som får dig til at føle, at du kan overvinde noget. Også når hun fæller og der er hår over det hele, og der skal støvsuges tit, og at jeg har ladet hende få lov til at ligge i møblerne.

Den kender alle dine hemmeligheder
Hunde tilbyder ubetinget kærlighed. Forskere mener det er et grundlæggende dyreinstinkt, men de fleste hundeejere vil mene, at dyr som hunde er i stand til at vise kærlighed. Faktisk er det som om hunde forstår os bedre end vores medmennesker gør. De dømmer os ikke og tillader os at være vores vanvittige selv. Mest vigtigt, de kender vores dybeste hemmeligheder og alligevel elsker de os.

Den vil være der for dig lige meget hvad
Hunde vil være der for dig lige meget hvad. Når vi er i parken og min hund har fået færten af noget spændende, så stopper hun altid op og vender sig, for at sikre, at jeg også er med. Eller hvis jeg synes vi skal et stykke længere end vi plejer, så kan det godt være hun sidder nede ved stien, hvor vi plejer at gå op ad, og venter på at jeg ombestemme mig, men hvis jeg fortsætter, så går der kun et øjeblik, så er hun oppe ved siden af mig. Eller om du står og taler med andre mennesker eller hænger ud med dem, så står hunden troligt og venter på dig. Din hundeven er der for dig, og kun dig. Selvom den også gerne vil hilse og klappes af andre, er det dig den er der for.

 

Skæbnen er nogle gange så forunderlig. Sommeren 2011 drog jeg på et skriveophold ude i de sjællandske skove, for at skrive om min mor. Og det var faktisk der, ved skrivebordet og alle minderne, at jeg bestemte mig for måske at anskaffe mig en hund. I samme måned blev min hundepige født. Med til den krølle hører også, at min mors store ønske, året før hun døde var faktisk at få en hund, men hun havde også mange for og imod i sine overvejelser.
Og resten er historie.

Kom gerne med flere grunde, i kommentarfeltet. 

By | 2017-12-17T13:17:03+00:00 december 17th, 2017|Coaching, Personligt|0 Comments

Leave A Comment